În fata ta se deschide o lume de poveste, o lume de piatra, un tarâm magic, cu legende misterioase, cu pesteri si cascade, cu animale si plante rare, cu oameni harnici si gospodari …

Traseul se afla în comuna Salciua, cu acces din DN Turda-Câmpeni. Accesul se face de la intrarea în Salciua de Jos (dinspre Turda), traversând puntea de lemn, sau din centrul comunei pe drumul catre pestera Huda lui Papara. Intrarea în poteca tematica se face pe traseul turistic catre Pestera Poarta Zmeilor (marcaj cruce rosie)

Lungime: 6 km; Diferenta de nivel 300 m (425-725m)
Durata: 3-4 ore (inclus si timp pentru interpretare)
Marcaj: Cruce Rosie (panoul 1-5), Triunghi Rosu (5-7), Banda Galbena (7-8). Dificultate redusa, accesibil tot timpul anului, însa necesita atentie pe pantele înclinate si în locurile alunecoase! (ex. coborâre cascada)

Pentru activitati cu durata de 1 zi (minim 10 ore), din poiana Sipote (panoul 5), traseul poate fi prelungit pâna la Pestera Poarta Zmeilor, pe traseul turistic marcaj cruce rosie, cu întoarcerea pe traseul turistic banda galbena. Traseu dificil, recomandat persoanelor cu bune cunostinte de orientare în teren, echipati in mod corespunzator.

Descopera, Învata, Protejeaza …

Panoul 1 este amplasat la intrarea pe traseu si ne ofera informatii generale despre situl Natura 2000 Trascau, poteca tematica, harta traseului tematic si a traseelor turistice din zona.

Panoul 2 este situat la marginea padurii, de unde se deschide o frumoasa perspectiva asupra vaii Ariesului, catre satul Salciua, dar si spre abrupturile de calcar ale Bedelului. Este locul unde aflam povesti despre cum s-a format râul Aries si care sunt principalele tipuri de roci din zona.

Panoul 3 se afla în vecinatatea unui izvor cu apa curata si rece,  într-o poiana frumoasa, în mijlocul padurilor de fag. Facem un scurt popas pentru a afla lucruri interesante despre plantele si animalele din padure.

Panoul 4 se afla la cascadele superioare de pe pârâul Sipote. Aici vom afla povestile aduse de apele din adâncuri, care au dat nastere reliefului format pe travertin.

Panoul 5 se afla în poiana Sipote, loc de popas si sursa de apa potabila pentru continuarea traseelor din zona. Asezati pe pietrele din poiana, vom admira abrupturile calcaroase ale Bedeleului si vom întelege cum s-a format lumea subterana, plina de legende si mistere fascinante.

Dupa ce parcurgem poteca turistica, pe curba de nivel, ajungem la panoul 6, situat la marginea padurii cazute datorita furtunilor. Este locul unde vedem de aproape stâncariile calcaroase, adapost pentru numeroase specii de reptile, mamifere si pasari.

Panoul 7 se afla la iesirea din padure, la bifurcatia traseului triunghi rosu cu banda galbena. Pajistile si fânetele montane au o diversitate biologica exceptionala si reprezinta un habitat caracteristic acestor locuri.

Panoul 8 este amplasat într-un loc de belvedere, de unde putem admira satul Salciua si împrejurimile, pentru a întelege de ce activitatile agricole si cresterea animalelor sunt foarte importante în aceste locuri.

Materiale educative si informative:

Poteca tematica Pietrele Vorbitoare (2014)
brosura, harta traseului tematic, pliant informativ, pliant educativ

Harta si Track GPS

Fotografii

stop
/
      powered by ozio gallery